Posted on

Nagycsütörtöki mészárlás – Gyászol a világ kereszténysége – 147 keresztényt öltek meg egy kenyai egyetemen

Garissa – Öt álarcos fegyveres támadta meg Nagycsütörtökön a szomáliai határtól nem messze fekvő Garissa város egyetemét. Tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őrségével, majd a foglyul ejtett diákokat kíméletlen módon kivégezték. 147-en meghaltak, 79-en megsebesültek. A kenyai kormányerők végül mind a négy terroristával végeztek. A világ keresztényei nem csak Jézus halála miatt gyászoltak Nagypénteken, hanem rájuk is imádsággal emlékeztek.

Gyászol a világ kereszténysége

Nem mertek sikoltani

A támadók a reggeli ima idején, helyi idő szerint hajnali 5 óra körül hatoltak be az épületbe, majd lőni kezdtek – mondta Milka Ndung’u, az egyik diák, akinek sikerült kimenekülnie. Az egyik szemtanú,Alinoor Moulid robbantásokról számolt be, és a kimenekült diákokra hivatkozva azt mondta, a fegyveresek válogatás nélkül lőttek mindenkire, aki az egyetem épületében volt.

Collins Wetangula, az egyik szemtanú elmondta, épp zuhanyozni készült, amikor meghallotta a lövéseket. Senki nem mert sikoltani, nehogy felhívják magukra a támadók figyelmét.

A támadók annyit mondtak magukról szuahéliül: „Mi vagyunk az as-Sabáb″. Ő és három szobatársa bezárkóztak, és hallották, ahogy a fegyveresek a szobákba benyitva azt kérdezik, keresztények vagy muszlimok-e a bent lévők. „A keresztényeket azon nyomban lelőtték. Minden egyes lövésnél azt gondoltam, én is meghalok” – mondta.

Végül egy ablakon keresztül szabadították ki Wetangulát és több társát. Az as-Sabábra jellemző, hogy a muszlimokat elkülönítik a más vallásúaktól. A BBC úgy tudja, az egyetemet azért támadták meg, mert „nem muszlim intézmény muszlim földön″.

Az egyetem tanárképző karának egyik diákja a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: voltak arra utaló jelek, hogy valamilyen támadás készül.

Idegeneket láttak a városban, és gyanították róluk, hogy terroristák. Aztán hétfőn a kar igazgatója azt mondta nekünk, hogy idegeneket láttak a kari épületben is. Kedden hazaküldtek minket, és bezárták a tanárképző kart, az egyetem többi része viszont nyitva maradt – mondta.

Muszlimok is életüket vesztették, mert elítélték a terroristák tettét

A keresztények félelméről Nicolas Mutua atya, garissai plébános is nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy számítottak a támadásra, mert fenyegetéseket már kaptak előtte. Figyelmeztették őket, hogy vigyázzanak, mert beváltják ígéretüket, amelynek éppen a mészárlás napján volt a határideje.

A rendőrségen bejelentették a szentmisék idejét, mert személyes védelmet biztosítanak számukra a templomokban a szertartások idejére. A plébános bevallotta, hogy nem nyugodt tevékenysége közben, mert bármi történhet. Nemcsak azért, mert keresztény, hanem azért is, mert elítéli ezt a terrortámadást.

Ő azonban azt is elmondta, hogy muszlim kollégái és barátai közül is voltak, akik életüket vesztették. Megölték őket, mert elítélték azt, ami történik, és beszéltek róla: Isten nevében nem lehet gyilkolni.

Iszlamista terroristák voltak a gyilkosok

A támadásért az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia vállalta a felelősséget, amely 2011 óta több akciót is végrehajtott Kenyában, miután a kelet-afrikai ország csapatokat küldött Szomáliába, hogy segítséget nyújtsanak a terroristák elleni harcban.

A BBC szerint a támadás mögött a szervezet egyik hírhedt vezetője, Mohamed Dulyadin áll. Dulyadoin neve szomáliul azt jelenti, kétarcú. A férfira 43 millió forintnak megfelelő vérdíjat tűztek ki.

Más források a támadás kitervelőjének Mohamed Kunót tartják, akiért 14 millió forintnak megfelelő összegű vérdíjat adnának. A „hosszú karú” néven is ismert férfi egy iszlám iskola vezetője volt, mielőtt az as-Shabaab magas rangú tagjaként a terrorszervezet kenyai csapásait irányítja.

Ferenc pápa elítéli az értelmetlen brutalitást

A római Szent Péter bazilikában Krisztus kereszthalálának emlékére bemutatott nagypénteki szertartáson a kenyai egyetemen lemészárolt 147 keresztény áldozatról is megemlékeztek – írta az MTI. Ferenc pápa este a Colosseumnál vezeti a Via Crucis keresztútját. A nagypénteki szertartás kezdetén a pápa hasra feküdt a Szent Péter bazilika padlózatán a kereszt előtti hódolatát fejezve ki.

A Krisztus szenvedésére és halálára emlékező szertartáson a homíliát szokás szerint a Pápai Ház szónoka, Federico Cantalamessa kapucinus szerzetes mondta. Beszédében a mai világban egyre gyakoribb keresztényüldözésekről beszélt a kenyai Garissa városában csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveresei által lemészárolt 147 keresztény egyetemistára emlékeztetve és arra a 22 egyiptomi kopt túszra is, akit februárban Líbiában szintén az IÁ gyilkolt le.

„A keresztények nem az egyetlen áldozatai a világban pusztító gyilkos erőszaknak, de nem lehet nem figyelembe venni, hogy a számos országban a keresztények lettek a leggyakrabban kiválasztott áldozatok!” – hangoztatta Cantalamessa atya.

A szerzetes a nemzetközi intézmények és a nyugati világban élők fellépését szorgalmazta azokkal „a Pilátusokkal együtt, akik ma is mossák kezeiket”.

A Szentatya John Njue bíborosnak, a kenyai püspöki konferencia elnökének írt üzenetében imáiról és lelki közelségéről biztosítja az áldozatok családjait és minden kenyait ebben a fájdalmas időszakban – írta a Vatikáni Rádió nyomán a Magyar Kurír.

Ferenc pápa az elhunytak lelkét a Mindenható Isten végtelen irgalmába ajánlotta és imádkozik, hogy a gyászolók vigaszra találjanak.

Egységben minden jóakaratú emberrel a világon, a pápa elítéli az értelmetlen brutalitás tettét, és imádkozik a végrehajtók szívének megtéréséért. A hatalommal rendelkezőktől azt kéri, hogy sokszorozzák meg erőfeszítéseiket, és működjenek együtt minden kenyaival az erőszak felszámolása érdekében, továbbá segítsék elő a testvériség, az igazságosság és a béke új korszakának hajnalát.

Az Egyházak Világtanácsa is közleményt adott ki

Az Egyházak Világtanácsa is elítéli a Garissa Egyetemen történt terrortámadást. A szervezet vezetői az április 3-án, Genfben kiadott nyilatkozatukban mély megrendülésüket fejezték ki afelett, hogy a muszlim támadók keresztényeket választottak célpontjaiknak.

Az Egyházak Világtanácsa arra kérte a kenyai hatóságokat és a nemzetközi közösséget, hogy vonják felelősségre azokat, akik ezen a lelkiismeretlen mészárlást végrehajtották és tegyenek meg mindent a jövőbeli támadások elkerülése érdekében. Különösen azokat a konfliktushelyzeteket kell kerülni, amelyek provokálni akarják a vallások közötti békétlenséget – írta dr. Olav Fykse Tveit a tanács főtitkára, norvég evangélikus lelkész.

„Mélyen gyászolom a sok fiatal diáknak az elvesztését, akik fényes reményeket hordoztak Kenya jövője szempontjából. Felajánlom együttérzésemet a halottak családjainak, imáimban hordozom a sebesülteket és szolidaritásomat és együttérzésemet fejezem ki azokkal a kenyai tagegyházainkkal, akik érintettek a történtekkel kapcsolatban” – így Tveit.

„A húsvéti üzenet egyértelmű: a halál és a gonosz végül nem fog győzni. Ahogyan keresztények milliói szerte a világon egyesülnek ma arra, hogy emlékezzenek Jézus Krisztus szenvedéséről és a haláláról a kereszten, úgy idén meg fogunk emlékezni azokról a fiatal nőkről és férfiakról is, akik Kenyában brutálisan életüket vesztették, hogy teljes legyen a kapott ígéret és remény” – tette hozzá Tveit.

Forrás