Posted on

Iraki keresztény üldözés

„A kereszténység Moszulban halott, keresztény holokauszt közepén vagyunk” – állítja egy amerikai káld vallási vezető. A CNN-nek adott interjúban arról beszélt, hogy gyerekeket fejeznek le, anyákat erőszakolnak meg és apákat akasztanak fel Irakban az Iszlám Állam harcosai abban a hadjáratban, amit ő keresztény népirtásnak nevez.

Mark Arabo kaliforniai üzletemberrel beszélgetett  a CNN az észak-iraki keresztények helyzetéről. A férfi az amerikai káld egyház egyik vezetője. Ez az egyik keresztény egyház, amelynek híveit üldözik most Irakban.

„Ebben a pillanatban 3 ezer keresztény menekül a közeli városokba. A többi országnak is követnie kellene Franciaországot, amely felajánlotta, hogy menedéket ad nekik” – mondja.

„Megijeszt azzal, amit leír” – így a műsorvezető, Jonathan Mann. „Azt mondja, hogy — lefejezik a gyerekeket?

„Szisztematikusan lefejezik őket” – válaszolja lassan Arabo. „És az anyjukat meg az apjukat is. A világ nemzedékek óta nem látott ilyen gonoszságot.”

„Van egy park Moszulban, ahol levágják és botra tűzik a gyerekek fejét… ez emberiesség elleni bűntett. A legrémesebb, legszívtépőbb bűnöket követik el, amiket csak kigondolni lehet.”

A műsorvezető az ultimátumra is rákérdezett, amit a keresztények (aztán később a jazidik) kaptak. Hogy vagy áttérnek, vagy különadót fizetnek, vagy elmenekülnek, vagy kard által halnak. „Szóval ölik az embereket. De vannak keresztények, akik meg tudnak menekülni azzal, hogy vallási különadót fizetnek?”

Arabo erre azt válaszolja: miután a keresztények megfizetik ezt az adót, a harcosok elviszik a keresztény asszonyokat és gyerekeket, „a saját feleségükké teszik őket – így a választás tényleg annyi, hogy áttérsz vagy meghalsz”.

Egy gyors pillantás a Youtube-ra azt mutatja, hogy a káld vallási vezető nem túloz. Videók vannak botokra tűzött fejekről, és lefejezésekről. Az egyiken egy keresztényt arra kényszerítenek, hogy mondja el az iszlám hitvallás szavait. Megteszi. Aztán mégis porba hull a feje.

„Minden keresztényt megölnek, akit csak látnak” – mondja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetről Arabo. „Ez teljességgel népirtás, a szó minden értelmében. Mindenkit áttérésre akarnak bírni, azt akarják, hogy a saría legyen a törvény”. Vagyis az Iszlám Állam szélsőségesen értelmezett saríája.

Az interjút teljes egészében itt nézhetik meg:

forrás: keletport.hu